Home/Hasznos tanácsok/Szemtengelyferdülés – Asztigmatizmus

Szemtengelyferdülés – Asztigmatizmus

Az Asztigmatizmus olyan állapot, amelyben a fénysugarak nem törnek azonosan a szem minden meridiánján. A felosztás miatt két elképzelt szem meridiánt ismerünk, amelyek merőlegesen futnak át egymáson. Az Asztigmatizmus szó görög eredetű, és jelentése: “pont nélküli”.

Az asztigmatizmus tipusai – az asztigmatizmus amelynél a két fő meridián merőlegesen áll egymással korrigálható , és rendes (igazi) asztigmatizmusnak nevezik. A legtöbb esetben viszont a meridiánok legalacsonyabb és legmagasabb ferdülései párhuzamosak, vízszintesen vagy függőlegesen haladnak

Az igazi asztigmatizmus felosztható:

1. Egyszerű asztigmatizmus, ahol az egyik fókusz a retinára esik. A másik pedig vagy a retina elé vagy mögé esik, tehát az egyik meridián vagy rövid látó vagy távollátó. A második fókusz beesési pontjától függően megkülönböztetünk: egyszerű rövidlátó vagy egyszerű távollátó asztigmatizmust.
2. Az összetett asztigmatizmusnál egyik fókuszpont sem esik a retinára, mindkettő elébe vagy mögé esik. Így a refrakciója (fénytörése) rövidlátó vagy távollátó ezért lehet osszetett rövidlátó vagy összetett távollátó asztigmatizmus.
3. Kevert asztigmatizmusnak nevezzük amikor az eggyik fókusz a retina elé a másik pedig mögé esik, ekkor az eggyik meridiánban a fénytörés (refrakció) távollátó a másikban pedig rövidlátó.

Amikor a meridián legkissebb ferdülése és a legnagyobb ferdülése merőleges egymásra, de elhelyezkedésük nem vízszintes vagy függőleges, ezt a reguláris asztigmatizmust ferde asztigmatizmusnak is nevezzük. Ha a tengelyek nem kilencven fokban vannak hanem más szögben metszik egymást, az optikai rendszert fel lehet javítani a lencsék szferocilindrikus kombinációjával, ezt az állapotot kétszeresen ferde asztigmatizmusnak nevezzük.

Amikor a meridiánok görbületei szabálytalanok és nem hasonlítanak semmilyen geometriai formához, ez az állapot irreguláris (szabálytalan) asztigmatizmusnak nevezhető. A szabálytalan asztigmatizmusnál a különböző meridiánok ferdesége nagy mértékben különbözik. A hiba kis mértékbeni jelentkezését a lencse felépitésének köszönhetjük, mivel mértéke nagyon kicsi, figyelmen kivül hagyható. A lencse szabálytalanságát a betegség fokozhatja. A szabálytalan asztigmatizmus gyakori jelentkezését általában csak a retina betegségénél találjuk, ha a sebek nem nöttek be rendesen, gyulladás esetében. Ebben az esetben a látás defektjét okozó asztigmatizmus erősebb a retina elhomályosodása miatt, igy a látás feljavitása gyakran nehézkes vagy lehetetlen. Gyakran láthatunk kúp alakú szaruhártyát (keratoconus), amely kifelé dudorodik kúp formában. A szem rövidlátóvá válik, és asztigmatikussá.
A látás feljavitása itt nehezen érhető el a betegség előrehaladottsága miatt és az optikai állapot állandó változása miatt. A szabálytalan asztigmatizmus kezelése gyakran nem kielégítő. Szemüveg használatával a látás kicsit javulhat, néhány esetben elegendő is lehet. A keratoconusnál és más elhomályosodásos esetnél a kontaktlencse viselése segíthet. Ha nem segít a szemüveg, sem a lencsék használata, meg lehet próbálni a műtétet.

Az Asztigmatizmus együtt fordul elő rövidlátással vagy távollátással, dioptria mérték egységben fejezzük ki, amely a lencse refraktív képességét mutatja ki (a fénytörés képességét). Az Asztigmatizmus lehet stabil, de rosszabbodhat is idővel.

By |2019-02-05T08:24:42+01:00január 23rd, 2019|Hasznos tanácsok|0 Comments
Go to Top